Segítünk

Felrakási segédlet falburkolatokhoz

Előkészítés

Felrakás előtt a burkolandó falat tisztítsuk meg, a ragasztandó felület vízben oldódó alapozó szerrel alapozni kell így készítve elő a falat a burkoláshoz.

Ragasztás

Ragasztás előtt vízmérték és léc segítségével a szintet a lapok első sorának ragasztása céljából a padló felett állítsuk be. Ha az egész épület burkolva lesz, akkor az épület körül a szintet meghatározó vonalat meg kell rajzolni, amelyből a lapok ragasztására szolgáló segéd vonalakat fogják megrajzolni. Legjobban száraz színező anyagú zsinórral és kőműves vagy normál vízmértékkel húzhatjuk meg az alapvonalat. Fontos, hogy a vonalnak az egész épület körül "záródnia" kell.

A ragasztás megkezdése előtt számoljuk ki a lapok pontos mennyiségét, amely a homlokzat leragasztásához szükséges. A burkoló lapok hátoldalát dörzspapírral, vagy erős sörtéjű kefével vagy drótkefével tisztítsuk meg és portalanítsuk. A ragasztást alulról, az első sornál kezdjük. A felrakás során egyszerre töb dobozból dolgozzunk a tökéletes rusztikus hatás elérése érdekében. Ragasztás előtt minden elemet ellenőrizni kell, a lapok vágása semmilyen problémát nem jelent.

A lapokat tiszta, száraz, egyenletes felületre megfelelő felxibilis vagy gipszragasztóval (ajánljuk a Fabro Flex-et) kell felragasztani. A ragasztót előzetesen megtisztított lapra kell felhordani és egyenletesen a falhoz nyomni. A fölösleges ragasztót simítóval lehet eltávolítani. A méret- és árnyalatkülönbségek a homlokzatnak természetes jelleget adnak. A ragasztót a falfelületre is, és a termék teljes hátoldalára is fel kell vinni vékony rétegben! A környezeti hőmérséklet a ragasztás folyamán és a ragasztás után 48 óráig nem lehet 5*C-nál alacsonyabb, vagy 20*C-nál magasabb.

Tégla mintázat, vagy fugázást igénylő lapok

A ragasztó teljes megszáradása után (ez kb. 7 napot vesz igénybe) a fugázás előtt portalanítani kell. A teljes homlokzat alapos kiszáradása után kezdődhet a fugázás. A habarcsot a gyártó utasításainak megfelelően kell előkészíteni.

Ha Fabrostone márkájú, vagy hasonló, homok és cement bázisú fugázót használ, a következők szerint dolgozzon:

A fugázó anyagot legjobb kb. 2 kg-os adagokban tiszta vödörben előkészíteni, ez minimalizálja a  kivirágzások keletkezését. A fugázó 15-20 percig használható, ősszel és szélmentes időjárásnál ez 30 percre hosszabbodik. A fugázónak nedves homok konzisztenciájúnak kell lennie.

Dilettációs hézagok, só kivirágzás, reklamáció

A gyártó nem vállal felelősséget a nem megfelelő kivitelezési munkákért, felragasztás után méretekre és színekre vonatkozó reklamációt nem fogad el.

Minden esetben kötelező a dilettációs hézagok kialakítása.

A lapokon előfordulhatnak fehér elszíneződések, ez az úgynevezett só kivirágzás, melynek eltávolítása nem mindig egyszerű. Ezért a teljes kiszáradás után a homlokzatot impregnáló szerrel kezelni kell a szer gyártójának ajánlásai szerint.

Ha a végső hatásban nem vagyunk biztosak előzetesen a legkevésbé látható helyen végezzünk próbát. Az impregnálás nem tökéletes megoldás a kivirágzások megakadályozására, de lényegesen korlátozza a keletkezésük lehetőségeit. Legtöbb esetben a só kivirágzások 2-3 év után maguktól eltűnnek.

Gipsz falburkolatok ragasztása:

 

 

BURKOLÁSI ÚTMUTATÓ /gipsz alapú beltéri termékhez/

Ragasztás

Burkolás előtt a terméket ellenőrizzük, hogy megfelelő termék került szállításra a csomagolásban, burkolás előtt próbafektetést kell végezni amikor is a burkolás képét a földön kirakjuk. Itt már keverni kell a több dobozból álló burkolatot, hogy a termékek vegyüljenek ,ajánlásunk szerint 4 doboz egységes megbontásával célszerű elindítani a burkolást. Burkolás előtt a faltípusnak megfelelően alapozni célszerű a felületet, illetve érdesíteni, hogy ragasztó megtudjon tapadni. Ragasztás előtt vizsgáljuk meg a falfelületet. Ügyeljünk arra hogy a ragasztó anyag megkapaszkodjon a felületen, a túl sima vagy diszperziós festett felületet érdesíteni kell. Óvakodjunk a laza rétegesen leváló felületektől, meszes, salétromos falaktól, ezeket le kell kaparni , vagy előtét fallal előkészíteni. Figyeljünk arra hogy a túl száraz és porózus falfelületek hirtelen elszívják a ragasztó nedvességét és így a kötés nem vagy csak részlegesen jön létre pl. zsalukő. Vasalt beton esetében erős hő mozgást közömbösíteni kell,ragasztó ágyba helyezett üveghálózással.pl. Zsalukő, vagy zsaluzott betonfal. Közvetlen tűzterek , kályha vagy kályhacső környékének burkolását abban az esetben javasoljuk a közvetlen hőmérséklet nem éri el a 60 C0 fokot.

Ragasztás előtt vízmérték és léc segítségével a szintet a lapok első sorának ragasztása céljából a padló felett állítsuk be. Ha az egész fal burkolva lesz, akkor a szintet meghatározó vonalat meg kell rajzolni, amelyből a lapok ragasztására szolgáló segéd vonalakat fogják megrajzolni. Legjobban száraz színező anyagú zsinórral és kőműves vagy normál vízmértékkel húzhatjuk meg az alapvonalat. Fontos, hogy a vonalnak az egész falon körül "záródnia" kell.

A ragasztás megkezdése előtt számoljuk ki a lapok pontos mennyiségét, amely a fal leragasztásához szükséges. A burkoló lapok hátoldalát dörzspapírral, vagy erős sörtéjű kefével vagy drótkefével tisztítsuk meg és portalanítsuk. A ragasztást alulról, az első sornál kezdjük. A felrakás során egyszerre több dobozból dolgozzunk a tökéletes rusztikus hatás elérése érdekében. Ragasztás előtt minden elemet ellenőrizni kell, a lapok vágása semmilyen problémát nem jelent. A vágást célszerű a lap hátoldaláról elindulva végezni egyszerű fűrésszel. Felragasztott lapokra reklamációt elfogadni nem tudunk.

A lapokat tiszta, száraz, egyenletes felületre megfelelő gipszragasztóval (ajánljuk a FabroFIX-et) kell felragasztani. A ragasztót előzetesen megtisztított lapra kell felhordani és egyenletesen a falhoz nyomni. A fölösleges ragasztót simítóval lehet eltávolítani. A méret- és árnyalatkülönbségek a homlokzatnak természetes jelleget adnak. A ragasztót a falfelületre is, és a termék teljes hátoldalára is fel kell vinni vékony rétegben! A környezeti hőmérséklet a ragasztás folyamán és a ragasztás után 48 óráig nem lehet 5*C-nál alacsonyabb, vagy 20*C-nál magasabb.

A burkolás befejeztével a burkolás közben kifolyt ragasztót mielőbb takarítsuk el a burkolat felszínéről mielőtt maradandó nyomot hagyna rajta. Amikor a ragasztó elérte a megfelelő kötési időt és már teljesen száraz erős anyag marad akkor ajánlott a terméket a környezeti körülményektől megóvni és ezáltal impregnálni azt amelyre a saját márkás FabroGipsz Impregnálót ajánljuk. A Fabro termékeket CSAK ezzel az impregnálóval lehet kezelni más kereskedelmi forgalomban kaphatóval nem ajánlott.

Tégla mintázat, vagy fugázást igénylő lapok

A legegyszerűbb módszer ha a ragasztót a hézagokban vizes ecsettel eligazítják, ez a mélyfugázás fugaképét mutatja. A ragasztó teljes megszáradása után (ez kb. 7 napot vesz igénybe) a fugázás előtt portalanítani kell. A teljes fal alapos kiszáradása után kezdődhet a fugázás. A habarcsot a gyártó utasításainak megfelelően kell előkészíteni.

Dilettációs hézagok, só kivirágzás, reklamáció

A gyártó nem vállal felelősséget a nem megfelelő kivitelezési munkákért, felragasztás után méretekre és színekre vonatkozó reklamációt nem fogad el. Minden esetben kötelező a dilettációs hézagok kialakítása. A lapokon előfordulhatnak fehér elszíneződések, ez az úgynevezett só kivirágzás, melynek eltávolítása nem mindig egyszerű. Ezért a teljes kiszáradás után a homlokzatot impregnáló szerrel kezelni kell a szer gyártójának ajánlásai szerint. Ha a végső hatásban nem vagyunk biztosak előzetesen a legkevésbé látható helyen végezzünk próbát. Az impregnálás nem tökéletes megoldás a kivirágzások megakadályozására, de lényegesen korlátozza a keletkezésük lehetőségeit. Legtöbb esetben a só kivirágzások 2-3 év után maguktól eltűnnek. A FabroStone nem vállal felelőséget helytelen kivitelezési hibákért. Termékeink természetes alapanyókból készülnek így szín és szerkezeti különbségek előfordulhatnak, ezek gyártás során technológiailag elkerülhetetlen. Így az azonos termékcsaládú termékeknél az eltérő idejű gyártásnál színeltérés jelentethet ez a burkolat természetes jellegét hangsúlyozza. A terméket az átvételkor és a beépítés előtt kell szemrevételezni. Ha hiányosság mutatkozik, akkor azt még a termék beépítése előtt kell jelezni. Színeltérésre és méreteltérésre vonatkozó reklamációt csak beépítés előtt fogadunk el, a felszedés és újrarakás költségeit nem vállaljuk. Megalapozott reklamáció esetén kizárólag az általunk gyártott terméket cseréljük ki. A burkolatkészítés költségeit nem tudjuk viselni. Meg nem alapozott reklamáció esetén a többletköltséget a vevőnek kiszámlázzuk.

 

BURKOLÁSI ÚTMUTATÓ /beton alapú termékhez/

Ragasztás

Burkolás előtt a terméket ellenőrizzük, hogy megfelelő termék van a csomagolásban, burkolás előtt próbafektetést kell végezni, amikor is a burkolás képét a földön kirakjuk itt már keverni kell a több dobozból álló burkolatot, hogy a termékek vegyüljenek. Ajánlásunk szerint 4 doboz egységes megbontásával célszerű elindítani a burkolást. A burkolás előtt a faltípusnak megfelelően alapozni célszerű a felületet,illetve érdesíteni, hogy ragasztó megtudjon tapadni a fal felületén. Ragasztás előtt vizsgáljuk meg a falfelületet. Ügyeljünk arra hogy a ragasztó anyag megkapaszkodjon a felületen, a túl sima vagy diszperziós festett felületet érdesíteni kell. Óvakodjunk a laza rétegesen leváló felületektől, meszes, salétromos falaktól, ezeket le kell kaparni , vagy előtét fallal előkészíteni. Figyeljünk arra hogy a túl száraz és porózus falfelületek hirtelen elszívják a ragasztó nedvességét és így a kötés nem vagy csak részlegesen jön létre pl. zsalukő. Vasalt beton esetében erős hő mozgást közömbösíteni kell,ragasztó ágyba helyezett üveghálózással.pl. Zsalukő, vagy zsaluzott betonfal.

Ragasztás előtt vízmérték és léc segítségével a szintet a lapok első sorának ragasztása céljából a padló felett állítsuk be. Ha az egész épület burkolva lesz, akkor az épület körül a szintet meghatározó vonalat meg kell rajzolni, amelyből a lapok ragasztására szolgáló segéd vonalakat fogják megrajzolni. Legjobban száraz színező anyagú zsinórral és kőműves vagy normál vízmértékkel húzhatjuk meg az alapvonalat. Fontos, hogy a vonalnak az egész épület körül "záródnia" kell.

A ragasztás megkezdése előtt számoljuk ki a lapok pontos mennyiségét, amely a homlokzat leragasztásához szükséges. A burkoló lapok hátoldalát dörzspapírral, vagy erős sörtéjű kefével vagy drótkefével tisztítsuk meg és portalanítsuk. A ragasztást alulról, az első sornál kezdjük. A felrakás során egyszerre több dobozból dolgozzunk a tökéletes rusztikus hatás elérése érdekében. Ragasztás előtt minden elemet ellenőrizni kell, a lapok vágása semmilyen problémát nem jelent. A vágást célszerű a lap hátoldaláról elindulva végezni .Felragasztott lapokra reklamációt elfogadni nem tudunk.

A lapokat tiszta, száraz, egyenletes felületre megfelelő flexibilis ragasztóval l (ajánljuk a FabroFlex-et) kell felragasztani. A ragasztót előzetesen megtisztított lapra kell felhordani és egyenletesen a falhoz nyomni. A fölösleges ragasztót simítóval lehet eltávolítani. A méret- és árnyalatkülönbségek a homlokzatnak természetes jelleget adnak. A ragasztót a falfelületre is, és a termék teljes hátoldalára is fel kell vinni vékony rétegben! A környezeti hőmérséklet a ragasztás folyamán és a ragasztás után 48 óráig nem lehet 5*C-nál alacsonyabb, vagy 20*C-nál magasabb.

A burkolás befejeztével a burkolás közben kifolyt ragasztót mielőbb takarítsuk el a burkolat felszínéről mielőtt maradandó nyomot hagyna rajta. Amikor a ragasztó elérte a megfelelő kötési időt és már teljesen száraz erős anyag marad akkor ajánlott a terméket a környezeti körülményektől megóvni és ezáltal impregnálni azt amelyre a saját márkás FabroProTect-et ajánljuk. A Fabro termékeket CSAK ezzel az impregnálóval lehet kezelni más kereskedelmi forgalomban kaphatóval nem ajánlott.

Tégla mintázat, vagy fugázást igénylő lapok

A ragasztó teljes megszáradása után (ez kb. 7 napot vesz igénybe) a fugázás előtt portalanítani kell. A teljes homlokzat alapos kiszáradása után kezdődhet a fugázás. A habarcsot a gyártó utasításainak megfelelően kell előkészíteni.

Dilettációs hézagok, só kivirágzás, reklamáció

A gyártó nem vállal felelősséget a nem megfelelő kivitelezési munkákért, felragasztás után méretekre és színekre vonatkozó reklamációt nem fogad el. Minden esetben kötelező a dilettációs hézagok kialakítása. A lapokon előfordulhatnak fehér elszíneződések, ez az úgynevezett só kivirágzás, melynek eltávolítása nem mindig egyszerű. Ezért a teljes kiszáradás után a homlokzatot impregnáló szerrel kezelni kell a szer gyártójának ajánlásai szerint. Ha a végső hatásban nem vagyunk biztosak előzetesen a legkevésbé látható helyen végezzünk próbát.Előfordulhat hogy a lapok felületén megjelenő fehér fátyol a ragasztóanyagból vagy a fugázó anyagból származik. Az impregnálás nem tökéletes megoldás a kivirágzások megakadályozására, de lényegesen korlátozza a keletkezésük lehetőségeit. Legtöbb esetben a só kivirágzások 2-3 év után maguktól eltűnnek. A FabroStone nem vállal felelőséget helytelen kivitelezési hibákért. Termékeink természetes alapanyókból készülnek így szín és szerkezeti különbségek előfordulhatnak, ezek gyártás során technológiailag elkerülhetetlen. Így az azonos termékcsaládú termékeknél az eltérő idejű gyártásnál színeltérés jelentethet ez a burkolat természetes jellegét hangsúlyozza. A terméket az átvételkor és a beépítés előtt kell szemrevételezni. Ha hiányosság mutatkozik, akkor azt még a termék beépítése előtt kell jelezni. Színeltérésre és méreteltérésre vonatkozó reklamációt csak beépítés előtt fogadunk el, a felszedés és újrarakás költségeit nem vállaljuk. Megalapozott reklamáció esetén kizárólag az általunk gyártott terméket cseréljük ki. A burkolatkészítés költségeit nem tudjuk viselni. Meg nem alapozott reklamáció esetén a többletköltséget a vevőnek kiszámlázzuk.

 

Copyright © 2023 Govern-Soft Kft. Minden jog fenntartva!

Tájékoztatjuk látogatóinkat, hogy weboldalunk működéshez szükséges munkamenet cookie-at alkalmaz. Ezen cookie-k kezelése az adatkezelő jogos érdeke (GDPR 6. cikk (1) bekezdés f) pont).
A működéshez szükséges cookie-k segítenek használhatóvá tenni a weboldalunkat azáltal, hogy engedélyeznek olyan alapvető funkciókat, mint az oldalon való navigáció és a weboldal biztonságos területeihez való hozzáférés.
Bővebb tájékoztatásért kérjük olvassa el Cookie tájékoztatónkat!
Működéshez szükséges cookie-k
cookies-accepted
Ebben a cookie-ban tároljuk, hogy milyen típusú cookie-kat fogadott el.
PHPSESSID
Munkamenet adatokat tartalmazó cookie. Oldal bezárása után ez a cookie megsemmisül.
Cookie beállítások